4 Şubat 2013 Pazartesi

DELAWARE????

 TÜRKÇE (For English text please scroll down.)

İstanbul'un Kalamış koyunda bir kocaman marina vardır, orada bisürü şık, pek de ucuz gözükmeyen tekne vardır. Zaten marina'nın hemen yanı da zengince bir hayat tarzınının temsilcisi görünümü almıştır- Sushi lokantası, Develi lokantası, Edwards of Kalamış, yepyeni Wyndham oteli (beş yıldız) vs. Tekneleri bir tel korkuluğun arkasından görürüz; Bodrum limanında bile olmayan bir "dışlayıcı" (exclusive yani) bir hava. Helikopterle gelmeyi tercih ediyorsanız, eh, o da mümkün.
Kalamış Marina'da neler bulabilirsiniz.


İsteyen helikopteriyle buyursun!
 
Fenerbahçe parkına giderken oradan geçeriz. Oraya sıralanmış teknelerden bazılarında ABD bandırası dikkatimi çekti. Tamam, marina'da yabancı bandıralı tekne görmekte pek şaşırtıcı birşey yok ama Amerika nire, İstanbul nire. Biraz dikkat edince baktım ki bu tekneler bir kaç tane değil, bisürü. Bunlar da parmaklıklardan görebildiklerimiz! Ve hemen hepsi aynı limana kayıtlı: Delaware. Oraya kayıtlı olmayan birkaç tanesi de Wilmington.

Eve dönünce atlası açtık, neredeymiş bu "Delaware" ve "Wilmington" diye. Baktık, gördük ki Delaware diye bir eyalet var, Delaware nehrinin Atlantiğe kavuştuğu yerde. Bu eyaletin hemen kuzeyindeki komşu eyalet son yıllarda adı çok geçen Pennsylvania. Şehir ismi olarak da Delaware eyaletinde bir "Delaware City" var. Bir de "Delaware" diye bir şehir var ki o da biraz kuzeyde, Pennsylvania eyaletinin hemen içinde, Philadelphia'ya yakın ve sudan biraz uzakta kalıyor. Wilmington'a gelince, o da Delaware eyaletinin içinde, nehir üzerinde ve Pennsylvania eyalet sınırına yakın. Pennsylvania eyaletinin denize tek çıkışı Delaware nehrinden.


Okyanus geçmeye pek müsait olmayan bu tekneler nasıl ve neden Kalamış Marina'da belirdiler? Herhâlde pek bir yere de gitmiyorlar ki hep aynı yerde bağlı görürüm!

Şimdi bu bir tesadüf mü, yoksa Saylorsburg Pennsylvania'da mukim bir hocanın iş adamı müritleriyle filan bir alakası var mı Kalamış marinasındaki Amerikan bandıralı bu filonun? Nedir bu delawera? Yoksa ben mi artık paranoid oldum?


Kalamış marinasındaki Delaware-Wilmington filosundan sedece birkaç tekne.
 Just a few of the Delaware/Wilmington fleet at the Kalamış marina, İstanbul.

ENGLISH

In Istanbul, at Kalamış cove- an upmarket area on the Asian side- there is a marina where many private vessels, mostly rather costly pleasure boats, are docked. Surrounded by a fence and with its own heliport, it also enjoys some nice amenities close at hand such as fashionable cafe-bars, expensive restaurants, a Sushi place, the fashionable Edwards for clothing, and the recently completed Wyndham Hotel (five stars).

The amenities of the Kalamış Marina area.


  Bring your helicopter along if you like!

The marina is on our habitual strolling itinerary, it is a pleasant area on the way to a very nice park, and we like looking at the boats. In doing so, we noticed that a surprisingly large number display the Star-Spangled Banner of the US. This is odd, considering the vast distance separating Istanbul from the US coast- the Atlantic Ocean and most of the length of the Mediterranean lie between. Their sizes are much smaller than what one would expect for such a great journey, and I always see them docked, so probably they aren't taken out too often. Even stranger, most have a place called Delaware as port of registration, and those few remaining ones bear the name Wilmington instead.

So natural curiosity moved us to get our atlas out. We found a state Delaware at the estuary of a river of the same name. There's a Delaware City inside this state. The neighbouring state to the north is Pennsylvania, whose only access to the sea is by this river, which constitutes its border with New Jersey. 

Just north of the Delaware state border, inside Pennsylvania State and close to Philadelphia, a bit inland according to the map, there is a town called Delaware. As for Wilmington, there's a coastal town right in that area.


Now when you say "Pennsylvania" in Turkey today, it brings to mind one thing: Fethullah Gülen, the mullah in Saylorsburg, Pennsylvania, who wields enormous political influence in spiritual guise from his ranch that doubles as cult center. 

Is it my paranoia or does this US flotilla have something to do with the business circles that Mr. Gülen has pulled into his orbit?


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder